- Home
- Inspiratie
- Warme Truiendag
Warme Truiendag
Aanstaande vrijdag is het 7 februari, en op 7 februari is het Warme Truiendag. Wij hier zijn zo vrij geweest dit om te dopen tot ‘Warme Trui-jurkjesdag’. Het bekt misschien wat minder lekker – het staat wel stukken leuker!
Wat is Warme Trui(jurk)endag
De Warme Truiendag wordt georganiseerd door groene energie-leverancier Greenchoice. Het idee, heel simpel gezegd: iedereen een dikke trui aan, zodat de verwarming een paar graden lager kan. Want dat is goed in verband met je eigen portemonnee én met de uitstoot van Co2! Families, bedrijven, scholen en winkels – iedereen kan meedoen. Bovendien past het helemaal in de hype der challenges. En het mooie is: je hoeft maar een dag! (Nb: hoe langer je volhoudt, hoe beter natuurlijk.)
Wat te doen op Warme Trui(jurk)endag
Op Warme Truiendag draai je de verwarming lager, dús heb je het kouder, dús moet je maatregelen treffen. Stook je innerlijke kachel dus flink op met verse warme soepjes, liters thee en ander warm comfort-eten en -drinken. Ga niet verkrampen, houd je spieren juist lekker los. Zolang je in beweging blijft voel je dat graadje lager niet eens. Liever lui? Niks knusser dan een fort van warme dekens! En uiteraard trek je een warme trui aan. Of een warme trui-jurk, aangezien wij zo vrij geweest zijn deze dag om te dopen tot Warme Trui(jurk)endag. En die lekkere gebreide jurken, die shop je hier!
Een trui-jurk voor iedere gelegenheid
Gebreide jurken zijn er in alle soorten en maten. Heb je afgesproken om vrijdag koffie te drinken met een vriendin? Kijk hoe gezellig, deze van Molly Bracken! Of moet je werken? Regel dat ook daar de verwarming een standje lager gaat – perfecte reden om deze prachtige Calvin Klein-jurk te dragen. Heb je ‘s avonds een date? Misschien is dit jurkje van VILAdan iets. En ja, ook uitgaan kan in een trui-jurk. Kijk maar eens naar deze van Oscar & Jane!
Zo houd je wol mooi
Krimpen, pluizen, lubberen; er zijn nogal wat denkbare redenen om wol links te laten liggen. Zonde, want waar een wil is, daar is wol die mooi blijft! Volg altijd de wasvoorschriften op het label. Dat betekent meestal: met de hand wassen, op maximaal 30 graden. Maar hier schuilt het gevaar: water van 30 graden voelt stukken kouder aan dan een zomerse lucht van 30 graden. Ga maar na dat je eigen lichaamstemperatuur zo’n zeven graden hoger ligt. Gebruik dus een thermometer om de temperatuur van het water te bepalen en meet ook de temperatuur van het water waarmee je naspoelt. Ook dat moet dertig graden zijn: wol kan niet tegen temperatuurwisselingen. Ook niet tegen wringen, trouwens, dus laat die handeling vooral achterwege – en laat het kledingstuk ten slotte liggend drogen; zo is de kans het grootst dat het z’n vorm behoudt. Dus:
– handwas
– veel water
– niet warmer dan 30 graden
– speciaal wolwasmiddel
– niet laten weken
– niet wringen
– liggend laten drogen
Nóg beter is het om je mooie truien in een moderne wasmachine te stoppen en het wolwasprogramma te laten draaien, want: geleidelijke temperatuurverandering en zeeptoevoer. Plus: het apparaat wringt niet, maar slaat langzaam om.
Ga de uitdaging aan!
Spendeer jij je geld aan een mooi wollen jurkje, of doneer je het liever aan de energieleverancier? Wij weten het wel… Bekijk hier alvast allerlei tips, laat je inspireren, en zie hoeveel jij kunt besparen door de verwarming een tikkie terug te draaien.