- Home
- Inspiratie
- Alles over vintage jurkjes: van vintage herkennen tot stijltips
Alles over vintage jurkjes: van vintage herkennen tot stijltips
Ben jij dol op die elegante stijl uit de jaren ’40 of op de zwierige jurken uit de ‘70s? Dan is het shoppen voor vintage jurkjes iets voor jou. Maar hoe herken je vintage kleding, en hoe draag je het à la 2022?
We geven tips en inspiratie.
Vintage jurkjes herkennen
De belangrijkste weggever voor het herkennen van vintage is de stijl. Die verschilt natuurlijk per stijlperiode, dus we hebben hier wat belangrijke herkenningspunten op een rij gezet.
Jaren ’20: een lage taille, losse pasvorm en dunne bandjes
Jaren ’30: een accent op de taille, strakke pasvorm en pofmouwen
Jaren ’40: een accent op de taille, sobere vormen en materialen en pofmouwen
Jaren ’50: accent op de taille, wijde rokken, diepe decolletés en vrolijke kleuren
Jaren ’60: a-lijn vorm, strakke lijnen en minirokken
Jaren ’70: wijde trompetmouwen, zwierige maxirokken of minirokken, grote kragen
Andere elementen om op te letten
Maar omdat stijlen vaak gerecycled worden, zal je hier niet alles uit af kunnen leiden. Zo zagen we het afgelopen jaar ook veel kleding in de stijl van de jaren zeventig in de winkels hangen. Daarom zijn er nog een aantal factoren die kunnen aantonen of een jurkje vintage is of niet:
- Merken: veel echt vintage kleding heeft geen merk, omdat kleding (thuis) handgemaakt werd. Als er wel een merk in staat, kun je deze opzoeken om te kijken uit welke periode deze komt. En als er een merk als H&M in het jurkje staat, kun je er automatisch vanuit gaan dat het geen vintage is.
- Sluiting: een kunststof rits aan de achterkant wijst altijd op jurkjes van na 1960. Voor die tijd zaten sluitingen veelal aan de zijkant met knopen, drukknopen, haakjes of metalen ritsen.
- Materialen: veel materialen worden al jaren gebruikt, zoals katoen, wol en zijde. Bepaalde materialen signaleren echter een bepaalde tijdsperiode. Zo werd vanaf de jaren ’20 tot de jaren ’50 veel ‘rayon’ (viscose) gebruikt, en nylon kwam er pas na de jaren ’50.
- Waslabel: voor de jaren ’60 werd kleding nog niet voorzien van een waslabel.
Lees ook:
In een bruidsjurk naar je werk? Dit worden de jurkjestrends in 2022
Vintage kleding wassen
Heb je een mooi exemplaar op de kop getikt? Dan wil je natuurlijk niet dat jouw vintage jurkje uit elkaar valt in de wasmachine. Vooral omdat vintage kleding doorgaans geen waslabel bevat, kun je maar beter voorzichtig zijn. Daarom is een handwasje of de stomerij sterk aan te raden, maar vaak zit je met het wolprogramma van jouw wasmachine bij kwetsbare kleding ook goed. Kleding in de droger doen is nooit aan te raden, en al helemaal niet bij vintage kleding.
Zit er een vieze geur in je vintage kleding? Zoals een muffe lucht, zweetlucht of rooklucht? Dan zijn er twee oplossingen die het beste werken. De eerste is buiten of voor het raam luchten. Vaak moet je dit een paar dagen volhouden om effect te merken. Een tweede oplossing is het kledingstuk een dagje laten weken in een emmer met azijn, en het vervolgens ook te wassen met een flinke scheut azijn. De azijngeur vervliegt, maar zo niet, dan kun je het nogmaals nawassen met een lekker geurend wasmiddel.
Vintage jurkjes dragen
Omdat vintage jurken zo verschillend zijn, is er uiteraard niet één juiste manier om ze te dragen.
Wat past bij jou?
Een eerste goede stap bij het dragen van alle kleding, is je stijl leren kennen én weten wat het beste bij jou staat. Zo was het schoonheidsideaal in de jaren ’20 en jaren ’60 beide slank, tenger en ‘jongensachtig’, en is veel mode uit die tijd op dit ideaal gebaseerd. In de jaren ’50 bestond het schoonheidsideaal juist uit vollere, vrouwelijke vormen, en is veel van die kleding daarop gebaseerd. Natuurlijk kun je alsnog dragen wat je wilt, maar de ene stijl zal jouw vormen nóg beter accentueren dan de andere stijl.
Eigentijdse accessoires
Als je bang bent om eruit te zien alsof je zo van de zolder van je oma bent gekomen, kun je je vintage jurkjes combineren met eigentijdse accessoires. Denk daarbij aan een grote, moderne zonnebril, stoere laarzen, hippe tassen of iets anders. Zo maak je de look niet alleen meer van nu, maar ook nog eens meer eigen.
Volop vintage
Of ben je juist dol op de vintage look en wil je aan het hele plaatje voldoen? Dan kun je ook op jacht naar accessoires uit de tijd van jouw jurk. Denk maar eens aan de cateye-zonnebril uit de jaren ’50, of de grote Twiggy-zonnebril uit de jaren ’60. Hetzelfde geldt voor haarstijlen en make-uptrends. Verdiep je in het tijdperk om de look helemaal af te maken.
Na-maak vintage
Vintage kleding kan best duur zijn. Gelukkig komen heel veel stijlen van ’toen’ weer terug in de mode en kun je dus ook nieuwe kleding scoren die wel die vintage look heeft. Dan heb je ook dat gedoe met wassen en vieze geurtjes niet, dus win-win. We hebben hieronder een paar van onze favoriete exemplaren met een vintage uitstraling gezet.