- Home
- Inspiratie
- De geschiedenis van de jurk: mode van toen tot nu
De geschiedenis van de jurk: mode van toen tot nu
Jurkjes zijn tegenwoordig niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. We dragen een zakelijke jurk naar kantoor, cocktailjurkjes naar een feestje, gebreide jurkjes als het koud is en zomerjurkjes op onze vakantiebestemming. Naast deze specifieke benamingen zijn er nog talloze jurkjes die je iedere dag kunt dragen. Makkelijk te combineren, comfortabel en vrouwelijk: wat wil je nog meer?
Je zou denken dat het jurkje overal ter wereld al eeuwenlang gedragen wordt. Dit vrouwelijke kledingstuk doet ons figuur goed en is in verhouding een goedkoop kledingstuk. Je hoeft immers geen hele outfit bij elkaar te zoeken maar bent klaar met één kledingstuk. Een mooie statement ketting of andere accessoire erbij en je bent klaar om te gaan! Alhoewel velen jurkjes associëren met speciale gelegenheden, vinden wij de jurk een goed idee voor iedere dag.
Het jurkje zoals we deze nu kennen, is er niet altijd geweest. We kunnen ver teruggaan in de tijd, zelfs zo ver dat het vijgenblad van Adam en Eva aan bod komt, maar deze oerperiodes slaan we even over. Toentertijd had kleding namelijk een praktische functie en dat is niet aan de orde als het om mode gaat. We nemen je mee terug naar 1920 en eindigen in het nu. Come with us en ontdek uit welke periode jouw favoriete jurkje komt!
1920 – 1930: Fashion statement
Begin jaren ’20 maakte de vrouw als het ware haar eerste fashion statement. Terwijl vrouwen voor de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) nog zo bedekt mogelijk over straat moesten gaan, hesen zij zich nu schaamteloos in kortere jurken en rokken. De vrouw was onafhankelijker en durfde meer van zichzelf te laten zien. De strakke korsetten van vroeger maakten plaats voor wijde, comfortabele en basic modellen. Minimalistisch was het sleutelwoord voor de jaren ’20: geen fratsen!
Chanel ontwierp in de jaren ‘20 het eerste minimalistische zwart jurkje, dit is de Little Black Dress van nu. Thanks, Coco!
1930 – 1940: Minimalistisch
De minimalistische, grove manier van kleden uit de jaren ’20 heeft het niet lang volgehouden. In de jaren ’30 maakte deze jurken plaats voor glitter en glamour. Hollywood bloeide op en had een grote invloed op de mode-industrie. De jurken werden weer langer en kende accenten op de taille om zo de vrouwelijkheid te benadrukken. In deze jaren maakte vooral de galajurk haar entree. De dames konden niet chique genoeg gekleed gaan!
1940 – 1950: Zakelijk
In de jaren ’40 nam de glamoureuze stijl weer af en was er bijna geen sprake van mode. De Tweede Wereldoorlog brak uit, vrouwen werden verteld wat zij moesten dragen en de ontwerpers kregen jurklengtes opgelegd. Niet iedereen spreekt van gedwongen mode: anderen beweren juist dat er in de jaren ’40 creatief omgegaan moest worden, je moest ‘roeien met de riemen die je hebt’. Hiernaast was kleding ook ontzettend duur. Om deze redenen ontstonden er creatieve creaties in het straatbeeld. Op het werk werden er lange, zakelijke jurken gedragen.
1950 – 1960: Retro
De vrouwen komen terug! De retro jurken van nu zijn vooral geïnspireerd op de jurken uit deze tijd. Na de Tweede Wereldoorlog was het tijd voor reorganisatie; de vrouwen stopten met werken en zetten zich in voor het huis en de kinderen. De jurken waren vrouwelijk, kende slanke tailles en wijde rokken. Strepen, polkadots, plooien en peplum: het kon niet gek genoeg! Mede dankzij Christian Dior, die de New Look stijl introduceerde, werd er weer aandacht besteed aan het uiterlijk en de kleding van de vrouw.
1960 – 1970: Haute Couture vs. hippie
De jaren ’60 heeft veel verschillende kledingstijlen gekend. Yves Saint Laurent ontwierp haute couture en werd daardoor in één klap populair. Hij was echter wel een bedreiging voor de jurk, zijn broekpak en vrouwelijke smoking waren zeker van invloed op het dragen van jurkjes.
De jaren waren rumoerig, chaotisch en druk. De hippies hebben een grote invloed gehad op het modebeeld en zorgden ervoor dat de vrolijke maxi jurk hip and happening werd. Peace!
1970 – 1980: Disco
Aan het eind van de jaren ’60 werden de sexy retro jurken nog een stapje pikanter, 1970 was voor veel vrouwen het jaar om haar wilde kant op te zoeken. De jurkjes werden korter en korter en ook de mini rok werd populair. Dit duurde niet lang, want na een jaar of vijf werd er gekozen voor een middenweg, de midi dress. Hippie, disco en punk vloeiden in deze jaren samen.
Aan het eind van de jaren ’70 kreeg de jurk een behoorlijke concurrent: de spijkerbroek. Merken als Calvin Klein en Ralph Lauren introduceerden de designer jeans. Desondanks blijven de midi jurken populair.
1980 – 1990: A little bit of everything
De jaren ’80 was de walhalla voor de vrije geesten onder ons. Er was geen overheersende stijl of trends, je kon dragen wat je leuk vond. Aan het eind van de jaren ’80 werd er pas een echte trend gesignaleerd: de gothic look. De zwarte jurken in combinatie met donkere make-up en accessoires sprak veel vrouwen aan.
1990-2013: Pop tot bloggers
Door de opkomst van bands als o.a. Nirvana en de Spice Girls was de popcultuur razend populair. Plateauzolen, korte jurken en oversized festival shirts maakten de dienst uit. Tunieken en cocktailjurkjes waren razend populair, het festival jurkje van nu. De cropped tops, zoals je deze nu noemt, werden in deze tijd ook volop gedragen. Hoe meer je liet zien, hoe beter!
Vanaf 2000 tot nu is er geen duidelijke stijl te omschrijven. Door de komst van het internet vertrouwen veel fashion lovers op de bloggers. Wel zie je dit jaar leuke trends als het cut out jurkje. De jaren hiervoor waren de bloemenprints in overvloed, tegenwoordig zijn dit dierenprints. Ieder jaar kent haar eigen trends, dit is niet over één kam te scheren.
Het is opvallend dat mode tijdloos is. De Little Black Dress uit de jaren ’20 schittert bij ons nog steeds in de discotheek op zaterdagavond en de maxi jurk is deze zomer zeker favoriet. De lengte van de jurk verandert, net als in het verleden, om de haverklap. Zoals nu de maxi jurk hot is, is de midi jurk ook in opkomst. Al met al kun je zeggen dat mode altijd terugkomt en dat de jurk niet van haar troon te slaan is.
Wat is jouw favoriete jurk en stijl?
Ben jij op zoek naar vintage jurken of retro jurken? Op Jurkjes.nl vind je de leukste jurken uit de jaren 40 en 50!