Zo deal je met een copycat vriendin
Door: Britte Kramer - vrijdag 18 september 2015 | 12:17
We hebben het bijna allemaal wel eens meegemaakt: zo’n vriendin die niet haar eigen smaak volgt maar de jouwe, en zich ontpopt tot een heuse copycat. Hetzelfde kledingstuk hebben? Kan gebeuren! Zodra je persoonlijke stijl gekopieerd wordt, wordt het echter een ander verhaal. Je kunt het opvatten als compliment, maar het kan op den duur bloedirritant worden. Laat het niet te ver komen, want hoe groter de irritatie, hoe lastiger de zaak (lees: vriendschap) nog te redden is. Zo laat je haar merken dat je het zat bent, zonder haar al te erg te kwetsen. Wie weet kun je haar helpen haar eigen stijl te vinden?
DE THEORIE
Even wat wetenschap: De innovatietheorie van Rogers deelt consumenten op in innovatoren, pioniers, voorlopers, achterlopers en achterblijvers. Hoogstwaarschijnlijk zit jij een categorie ‘hoger’ dan je kopiërende vriendin: jij bent een voorloper, zij een achterloper. Of misschien is zij zelf wel een pionier, maar ben jij toevallig net een van die schaarse innovatoren. Inspiratie en ideeën moeten nu eenmaal ergens vandaan komen. In dit geval dus bij jou. En da’s vervelend, als het zo overduidelijk en in je naaste omgeving gebeurt. Een algemene tip is dus om ervoor te zorgen dat ze die stap kan overslaan, en haar persoonlijke favorieten kan pikken uit misschien wel dezelfde bron als die jij hebt. Wijs haar eens op inspirerende modeblogs of coole buitenlandse fashion magazines. Om meer tips te kunnen geven moeten we onderscheid maken tussen twee typen copycats: ‘de onzekere’ en ‘de jij 2.0’.
DE ONZEKERE
Christy: ‘Omdat bijna iedereen zich in de winter genoodzaakt voelt het straatbeeld nog sipper te maken met grijs en zwart, kocht ik een gezellige mosterdgele winterjas. Tijdens een werkfeestje leende mijn collega hem even om buiten een sigaretje te roken. Ze kreeg allerlei complimenten van collega’s en vroeg vervolgens of ze ‘m – ‘wát een mooie jas!’ – ook mocht kopen. In de veronderstelling dat ik toch niet elke dag met haar in het mosterdgeel over straat zou hoeven, en dat het bij deze jas zou blijven, was mijn antwoord ‘tuurlijk!’ Maar we moesten steeds vaker samen werken en gingen ook steeds vaker samen op pad om onszelf gelukkig te kopen. Vaak koopt ze dan exact hetzelfde. En als ik zonder haar iets nieuws koop, vraagt ze erg nadrukkelijk waar ik dat gekocht heb en hoe duur het was. Alles dat ik koop moet zij ook hebben. En het vervelende is: zij heeft ook altijd het geld om het daadwerkelijk te kopen. Eerst was het een compliment voor mijn smaak, inmiddels sta ik op het punt van ontploffen. Toen ze me laatst een foto stuurde van bijna exact dezelfde tattoo op haar arm kreeg ik een halve hartverzakking. Gelukkig bleek dat uiteindelijk een plakplaatje te zijn… pfieuw!’
ZO DEAL JE ERMEE
Vaak komt kopieergedrag voort uit onzekerheid. Jij koopt iets, dus dat betekent dat jij het leuk vindt. Een onzeker persoon leest dit als ‘goedkeuring’. Ze vindt het leuk bij jou staan, ziet misschien hoe jij er complimentjes over krijgt, en dat geeft haar het vertrouwen dat het een leuk kledingstuk ís. Waar je dus voor zou moeten zorgen, is dat zij gaat inzien dat sommige dingen jou leuk staan, en andere dingen háár juist leuk staan. Dat het leuke van kleding juist is dat je je eigen kwaliteiten en persoonlijkheid ermee kunt benadrukken. Dat iets dat voor jou goed werkt niet per se voor haar ook het beste is. Ga met haar door haar kledingkast, ga samen shoppen, en help haar op weg bij het ontwikkelen van haar eigen, persoonlijke kledingstijl. Belangrijk: véél met complimenten strooien!
DE JIJ 2.0
Veerle: ‘Ik koop iets, zij koopt hetzelfde, en wie gaat er met de complimenten vandoor? Zij. Ooit droeg ze op haar verjaardag een feestjurkje dat ze van mij had gekopieerd – een redelijk opvallend model ook nog. Een vriend van haar kwam naast me staan en zei tegen me: ‘goh wat een gevoel voor mode heeft zij toch hè? Kijk haar nou staan met die jurk!’ Nou, dan is het echt even slikken, en tot tien tellen om niet te roepen dat ze deze jurk alleen heeft gekocht omdat ik hem kocht. Frustratie ten top. Ze heeft overigens gewoon niet door dat ze het doet. Ze is totaal niet onzeker of zoekende. Ik denk dat ze misschien eerder een beetje jaloers is als ze mij in de winkel met iets leuks ziet lopen – dan wil ze het ook.’
ZO DEAL JE ERMEE
Nog vervelender wordt het als zij ‘jij 2.0’ wordt. Als in: ze koopt dezelfde kledingstukken, maar combineert het – sorry – nog nét even slimmer, waardoor ze haar nog beter staan en zij er met de complimenten vandoor gaat. Wat je dan doet? Hard tegen hard spelen. Zoek originele adresjes en vertel haar niet meer waar je iets gekocht hebt. Helemaal ideaal is het natuurlijk om de vintage weg in te slaan (want: one of a kind), of – mocht je een handige Henriëtte zijn – zelf achter de naaimachine je ding te doen. Shoptripjes naar het buitenland kunnen ook een uitkomst zijn, enne, niet bepaald een straf natuurlijk!
LAATSTE REDMIDDEL
Mocht het allemaal écht niet helpen, en sta je op het punt rigoureuze stappen te ondernemen, zoals het verbreken van de vriendschap? Bedenk je dan in ieder geval nog even dat dit alles niets meer of minder dan een groot compliment is. Jij, ja jij, bent een Alexa Chung, een Lady Gaga, een Olsen Twin, een Máxima Zorreguieta. Oftewel: een trendsetter, een it-girl, een inspiratiebron. En dat kan mooi niet iedereen zeggen!